dimarts, 29 de desembre del 2009

CAP D'ANY O FIN DE AÑO


La nit de cap d'any és aquella en què es produeix el canvi d'any (el transit entre el 31 de desembre i l'1 de gener). Normalment associem a un dia concret la nit que el segueix, però, segons la divisió actual, el canvi de dia es produeix a la mitja nit, amb la qual cosa la meitat és del dia anterior i l'altra meitat del posterior. Vist d'aquesta manera, la primera meitat d'aquesta nit serà el final de l'any vell, i la segona, el cap del nou. 

Però si fem una mica de memòria, de seguida veiem que la nit de sant Joan, la de sant Josep, la de Nadal i la de totes les festes antigues és sempre l'anterior a la del dia de la festa. Això és perquè en la majoria de les antigues cultures (i actualment encara en l'hebrea i la musulmana), el dia comença oficialment en el moment de la posta del sol, i no en la mitja nit.

Des d'aquest punt de vista, l'any vell s'acabarà en el moment de la posta del sol, i aquesta nit serà,  la primera de l'any nou: Cap d'any.

En la tradició castellana, en canvi, aquesta nit es coneix com la Nochevieja: darrera de l'any vell.

En valencià també diem "de cap a peus" i "cap de setmana", mentre en castellà diuen "de pies a cabeza" i "fin de semana".
.
Una altra manera de veure les coses.

1 comentari:

Enric Marco ha dit...

Som d'una altra cultura.
Bona Nit de Cap d'Any.

Enric