dimecres, 15 d’octubre del 2008

SANTA TERESA DE JESÚS






L’any 1582, el papa Gregori XIII va ordenar la reforma del calendari. La raó era que amb el calendari Julià (vigent des que l’havia instituït Juli Cèsar) l’any civil no s’acabava d’ajustar amb l’any astronòmic. El desajust és d’uns tres dies cada quatre-cents anys, però després d’una llarga vigència, l’error acumulat era de més de deu dies. Així, l’equinocci de primavera es produïa l’onze de març en compte del vint-i-un com manava concili de Nicea de 325 dC.
El nou calendari, anomenat Gregorià en honor al sant pare, entrà en vigor en els diferents territoris de l’Estat Espanyol el dia 4 d’octubre de 1582, i la seua aplicació pràctica es limitava dues accions. La primera llevar tres anys bixestos cada quatre-cents anys; la segona, avançar de colp deu dies de calendari. Aquesta segona, que és la que ens interessa, féu que l’endemà del 4 d’octubre de 1582 fóra el 15 d’octubre i no el 5.
Va voler la casualitat que santa Teresa de Jesús es morira aquell mateix dia 4, amb la qual cosa el seu soterrar (si fou l’endemà ,dada que desconec), quedara datat el 15 d’octubre: aparentment, 11 dies després.Aquesta anècdota resultava un encertat auguri del que havia de passar després amb el cos de la santa d’Àvila, exhumat en nombroses ocasions i trobat sempre en estat incorrupte. De totes les parts del seu cos, la més famosa és el braç, que li fou amputat en la primera de les exhumacions i que Franco guardava gelosament en una habitació del Pardo per protegir-se de les malignes influències de la massoneria i el comunisme.

3 comentaris:

Admin ha dit...

Aquest text ha obert més que una curiositat, una porta a la creació. I amb aquestos 10 dies de buit què fem? I més, estan relacionats amb la no corrupció del cos de la canonitzada?

Això vol dir què d'ací 1110 anys, hi hauran altres deu dies de buit comprimits en un cos, el braç del qual guardarà zelosament un dictador esquizofrènic?

Val, aleshores propose escriure un text sota el títol:
"5-14 d'octubre de 1582"

Què en dius?

joan olivares ha dit...

Em sembla molt bé, aquesta proposta, a veure qui la recull.
Aquests deu dies deuen estar en el limb dels dies, si és que algun papa no se l'ha carregat també, aquest limb.
Això de la no corrupció es veu que està més relacionat amb les exhumacions, però sens dubte, aquest fet n'era l'anunci perfecte. Dissortadament, d'ací a 1100 anys no es repetirà el fet; l'altra mesura que es prengué, la de llevar tres anys bixestos cada 400 anys, ho evitarà. I dic dissortadament perquè amb tanta tecnologia, sembla com si cada dia hi haguera menys lloc per a la poesia. O potser no...

Jordi Albinyana ha dit...

C'agonieta el bracet, demana armeleta torraeta.