dissabte, 23 de juliol del 2011

A vore si mos despertem ja d'una, redéu

Quantes vegades se’ns acusa als “nacionalistes” perifèrics de ser curts de mira perquè no veiem més enllà del campanar del poble. I potser és veritat, però la curtesa de mires dels “no-nacionalistes” centralistes no és menor en absolut. Cada vegada que parlen de Madrid, nomenen el Km 0, i quan hi viatgen des de València, ho bategen com la marxa de Levante. L’altre dia en un pograma televisiu d’aquells que parlen d’història explicaven els viatges pel Mediterrani dels fenicis, els grecs, etc. Doncs bé, el locutor va referire-se a les nostres costes com el mític llevant. Déu meu! Tan difícil es veure que nosaltres som el ponent del Mediterrani. I també som el sud de Catalunya, el nord d’Àfrica i, si ho voleu, el llevant de Castella… però, per damunt de tot, som el nostre centre, el melic del nostre món, el rovellet de l’ou de la nostra vida… som nosaltres mateixos, i no som, ni hauríem de voler ser, l’apèndix de ningú.  

Li voleu dir nacionalisme, provincianisme? Doncs digueu-li com vulgueu, però, per favor, busqueu un nom, almenys tan despectiu com aquest, per als qui són incapaços d’imaginar un centre del món diferent de la Plaza del Sol. Què us sembla espanyolisme pudent? I si hi ha algú que això li sembla intranscendent o secundari, només ha de pensar que per culpa d’aquesta mirada estúpida, la segona i la tercera capitals de l’estat espanyol, amb el volum de negoci recíproc més alt de l'Estat, estan separades per una autovia de pagament i un projecte de Tren d’Alta Velocitat, mentre que les capitaletes provincianes radials castellanes tenen AVES que transporten cada dia mitja dotzena de desvagats.



La mare que mos va parir!

6 comentaris:

Francesc Mompó ha dit...

Ai, Joan i que roín és el ponent; ni vent, ni gent.
Salut i Terra

David ha dit...

Molt ben dit, ja està bé de que ens menyspreen, no som pitjors que ells ( ni millors tampoc) som i volem ser el que som, un poble amb les seues virtuts i els seus defectes.

Sembla mentida que no els sàpiga mal cobrar-nos tants impostos, però sí que ens insulten i ens infravaloren, si tan roïns som, com és possible que estem matenint l'estat?

Alguna cosa estarem fent bé, no?

Mercè ha dit...

en sembla Joan que has donat amb el clau, si som el llevant de Castella, està clar que ha passat, que aquesta frase s'ha fosilitzat i ja ningú sap d'on vé. Doncs, som el "llevant de Castella" però "de Castella" ha desaparegut i només ha quedat "el llevant" i com la memòria és curta, hem oblidat, o almenys, no ens en fan memòria perque no els interessa al de Castella, per suposat.

el Carles ha dit...

Joan, necessites unes vacances...La batalla està perduda;fà temps que tinc la convicció...L'unic consols que ens queda es que, de la mateixa manera que, Epania,Otia Epania!!, ens fagocita, ella serà fagocitada pels fills de la Gran Bretanya primer i pels nets de Fu Man Xu desprès...aixó si abans no la fagociten els mercats...
Akenaton llévame pronto!!

joan olivares ha dit...

Xe, Carles. Estic molt relaxat. Tin en compte que som al darrer llogaret de la Gàl·lia. l'única diferència és que el nostre lider no és Astèrix, sinó Obèlix.
Sí home, sí, ja sé que en la batalla romàntico-catalno-independentista tenim la cosa costera amunt. I que als altres també els arribarà el seu sant Martí, però n'hi ha una altra batalla per lliurar en la qual ja no es tracta de somiar truites, sinó d'omplir la cassola. I per què no hem de pensar que potser algun dia els adoradors de l'Imperi i ofrenadors de glòries s'adonaran que potser no és precís aplicar al peu de la lletra això que tots els camins van a Roma. Simplement perquè els resultarà més car i se'ls buidarà l'olla.

elCarles ha dit...

Jo sí que visc relaxat...Tinc la seguretat que quan tot pete,agafaré a les dos xiquetes i m'en aniré cap a Otos,que allí ous,pa i ví mai ens faltarà... fins que arribe el renadiu.
Obèlix llévame pronto!!!!